Vi bliver nødt til at tage depression seriøst

Hver femte eller sjette dansker udvikler symptomer på depression før eller senere i livet. Andre tal viser at 150.000 danskere siges at blive ramt af depression hvert år og at op til 400.000 personer er sygemeldt på grund af depression og stress hver dag. Derfor står det klart at vi bliver nødt til at gøre noget i samfundet.

Kendte med depression

Selv kendte personligheder, som udadtil virker til at have det fantastisk, kan skjule en depression under overfladen. Den danske komiker Casper Christensen blev tidligere ramt af en depression hvor han blev nødsaget til at sige sit arbejde op. Det eneste Klovn-stjernen kunne var at køre sine børn i skole og ellers sidde og stirre ud i luften derhjemme.

Miley Cyrus har også været deprimeret da hun tidligere var trist over at hun led af akne og hun blev mobbet i den forbindelse. Det førte til en depression hvor den amerikanske sangerinde låste sig inde på sit værelse og hendes far blev nødt til at sparke døren ned. I dag hjælper det Cyrus at dele historier om sin egen depression med fans for at hjælpe dem med at komme igennem deres.

De sociale medier fører til depression især blandt unge

Det er positivt at Cyrus ønsker at være rollemodel for de unge, som er blevet til en mere og mere udsat gruppe for mentale problemer. I løbet af de sidste ti år er antallet af børn og unge, som bliver diagnosticeret med depression eller angst tredoblet fra 2354 til 7189. Dette kan både forbindes med at det danske fagpersonale er blevet bedre til at diagnosticere, men det hænger også sammen med at vi lever i et præstationssamfund.  
Sidste år viste en undersøgelse af Det Britiske Royale Samfund for Offentligt Helbred at brug af sociale medier som fx Instagram kan føre til blandt andet angst og depression. I undersøgelsen om mental sundhed og sociale medier rangerede Instagram og Snapchat værst sammenlignet med andre sociale medier og det kan meget vel være forbundet med at begge applikationer er billede-fokuserede hvor vi måler hinanden med flere tusinde filter-manipulerede billeder.

Ifølge sociologen Anders Petersen er dette en del af det præstationssamfund, som vi har skabt hvor mennesket hele tiden skal være klar til at præstere mere og mere i et kapløb om at blive til det mest lykkelige og succesfulde menneske.

Depression er et tabu

DepressionForeningen har tidligere udtalt hvor vigtigt det er at kendte personligheder taler åbent om depression, som ellers kan blive overset. Mange frygter også en dårlig reaktion, når de fortæller om sin depression, da det stadigvæk er et tabu, som blandt andet DepressionForeningen arbejder aktivt på at bryde.

Ledere skal klædes på til at tage samtalen

Ledernes Hovedorganisation har foretaget en undersøgelse der viser at hver tredje erhvervsleder har udfordringer med at tale om stress i en samtale med en medarbejder. Derfor er det vigtigt at erhvervsledere bliver klædt på og forberedt til at kunne håndtere en situation med stressramte før den ansatte må sygemeldes eller i værre tilfælde som fx Casper Christensen bliver nødt til at sige jobbet op.