Sådan overvinder du afhængighed

Internetafhængighed og computerafhængighed er to udfordringer, som mange døjer med i dag. I denne artikel kan du læse om såvel internet- som computerafhængighed og hvordan du kan skære ned på dit forbrug på en eller begge ting.

Forklaring af internetafhængighed

En EU-rapport har også tidligere fremhævet at en ud af ti er i risiko for at blive afhængige af internettet, mens andre hævder at vi alle sammen er internet-afhængige. Det hele ligger i ordet, da vi kan være afhængige af internet på grund af vores fx arbejde og studie og det er der i princippet ikke noget galt i. Men vi kan også være internet-afhængige hvor vedkommende ikke selv kan styre vores brug af World Wide Web og hvor vedkommende vil få abstinenser af ikke at bruge internettet i kortere eller længere tid.

Generelt bliver afhængighed tit misfortolket, når folk fx tror at de er afhængige af chokolade, af et TV-show, eller af websted såsom vipbonus.dk. Men definitionen af afhængighed er at være fysisk eller psykisk afhængigt af noget og at man oplever abstinenssymptomer ved at stoppe.

Tidligere har undersøgelser vist at Internet Addiction Disorder (IAD) kan være lige så skadeligt som narkotika. Det har forskere påstået ved at sammenligne abstinenser hos folk som ikke er online er de samme for dem, som prøver at holde sig fra stofferne. Abstinenser hos internetafhængige i behandling kan være alt fra angst til tvangstanker og meget mere.

Indrøm at du har et problem

For at kunne håndtere et problem, skal du først og fremmest indrømme at det eksisterer. Ved at indrømme at du er afhængig bliver problemet mere konkret og dermed nemmere at have at gøre med.

Lav en plan for at slippe af med din afhængighed

Mange spiller computerspil online og dette kan også udvikle computerafhængighed og/eller gaming-afhængighed. Hvis du føler at du bruger for meget tid på fx at spille Fortnite og gerne vil skære ned på dit forbrug, så er første skridt i den rette retning at du spørger dig selv hvorfor du gerne vil spille mindre. Herefter handler det om at du skal sætte et konkret, realistisk og tidsbestemt mål for hvordan du kan komme til at spille mindre. Et eksempel på et konkret, realistisk og tidsbestemt mål er at fastsætte tidspunkter for hvornår du tillader dig selv at være online.

Bryd din plan ned i delmål

Når du har planlagt et overordnet mål skal du bryde det ned i forskellige delmål, som du kan opnå lidt efter lidt. Rom blev ikke bygget på en dag og de færreste slipper af med en afhængighed ved at stoppe fra den ene dag til den anden. Derfor er det bedre fx at spille 10 minutter mindre om dagen i den første uge, 20 minutter mindre om dagen i den anden uge osv.

Søg hjælp fra din omkreds

Der er ingen der siger at du skal overvinde afhængigheden alene, tværtimod! Det anbefales at du fortæller dine nærmeste om at du prøver på at skære ned på computer-tiden, så de kan hjælpe og støtte dig i den svære tid.

Fokusér på noget andet

En del af din plan kan også være at planlægge en mere travl hverdag. Planlæg en kalender med masser af aktiviteter, så du ikke har tid til at sidde foran computeren.

Søg hjælp for dybere problemer

Depression, stofmisbrug, stress, angst og andre mentale problemer kan føre til afhængighed. De samme sygdomme kan også opstå som en bivirkning til internetafhængighed, spilleafhængighed, gaming-afhængighed, computerafhængighed mm.

Derfor kan behandling af afhængighed kræve at du går helt i dybden og eventuelt søger hjælp for psykiske problemer. Det vigtigste er at du bliver fri for såvel din afhængighed som psykiske problemer.