Sådan hjælper du en person der oplever et angstanfald

Angst er en folkesygdom, som hver femte dansker bliver ramt af på et eller andet tidspunkt i sit liv. Der kan være store konsekvenser i forbindelse med angst, da angstramte danskere har større risiko for at udvikle et misbrug med fx alkohol og stoffer end resten af den almene befolkning. Dermed kan du være med til at redde en persons liv ved at hjælpe ham/hende med at håndtere panikangst, som er en af de fem former for angst der findes. I denne artikel kan du læse om metoder, som pårørende kan bruge når de hjælper en person i et angstanfald.

Gå væk fra situationen

Det kan hjælpe at huske personen på at de ikke er tvunget til at blive hvor de er. Han/hun kan forlade rummet, hvis de panikker over noget eller føler sig utilpas. Det kan også hjælpe at gå til et mere stille og roligt område, hvis der er meget larm omkring jer.

Bliv hos vedkommende

Hvis personen, der oplever et panikanfald beder dig om at gå væk, så er det ofte grundet angsten. Men hele situationen bliver ofte blot værre, når personen er udsat for panikanfaldet alene. Derfor er det bedst at du bliver ved hans/hendes side. Hvis du vurderer at han/hun godt kan være alene kan du gå lidt væk. I dette tilfælde er det vigtigst at han/hun kan se dig og at ham/hende kan se dig.

Husk vedkommende på at trække vejret

At trække vejret er ofte noget som vi gør helt uden at tænke over det, men i forbindelse med panikanfald kan vedkommende have svært ved det og derfor kan det hjælpe, hvis du husker vedrørende på at tage en dyb indånding.

Lyt til situationen

En af de bedste måder at hjælpe vedkommende er at lytte. Du skal lytte til vedkommende uden at dømme og lytte til hvad vedkommende har brug for eventuelt ved at spørge ind til hvad han/hun har lyst til. Fortæl den angste at han/hun kan tale med dig om din angst uden at dømme eller vurdere den. En person, der har angst kan være flov over situationen/problemet og derfor er det vigtigt at du viser at det er OK at tale om.

Dyrk sport sammen

Hvis det er svært at tale om det, så kan det i stedet hjælpe at dyrke fysiske aktiviteter sammen. I kan fx løbe en tur i naturen.

Læs op på stoffet

Hvis det er en af dine nærme, som døjer med angst, så kan det hjælpe at læse litteratur om angst og behandling, så du bliver endnu bedre til at kunne hjælpe. Angst bliver heldigvis til et mere og mere acceptabelt taleemne og derfor dukker der også hele tiden nye teknikker til at håndtere angst op.