Psykisk vold bliver tit overset da de fleste forbinder ”partnervold” med at den ene part i et forhold slår sin partner. Psykisk vold er ikke lige så nem at opdage, da der ikke er nogen blå mærker, som får alarmklokker til at ringe i omgangskredsen. Men psykisk vold kan være mindst lige så skadelig som fysisk vold.
Det går partneren efter i et psykisk voldeligt forhold
Magtbalancen i psykisk voldelige forhold er skæv da den ene part prøver på at kontrollere over den anden. Den systematiske og vedvarende psykiske vold nedbryder mentalt den anden part.
Ti tegn på at du er i et psykisk voldeligt forhold
Der findes mange tegn på psykisk vold, men nedenfor kan du se ti tegn på hvad psykisk vold kan indebære og som du kan bruge til at evaluere din egen situation.
• Din partner ydmyger dig, gør grin af dig eller taler ned til dig foran andre mennesker.
• Din partner kontrollerer dit forbrug og din økonomi.
• Din partner beskylder dig for ting som ikke er sande.
• Du føler at du skal bede om lov for at gå ud.
• Din partner beskylder dig for at være følsom, så de nedladende kommentarer ikke virker så voldsomme.
• Du føler at du altid tager fejl og at din partner altid har ret.
• Du føler at din partner ikke anerkender dine følelser og/eller virker ligeglad.
• Din partner viser ikke medfølelse over for dig.
• Din partner giver dig skylden for hans/hendes problemer i livet.
• Din partner behandler og kontrollerer dig som et barn.
Derfor skal du ud at dit psykisk voldelige forhold – nu
Eksperter som Barrie Davenport har tidligere udtalt at psykiske voldelige forhold er som en form for hjernevask og at stress, der opstår når man lever i et psykisk voldeligt forhold kan føre til angst, depression og posttraumatisk stress. Generelt vil ens selvværd blive nedbrudt i et psykisk voldeligt forhold og fordi man altid får af vide at man ikke er god nok, kan en person ende op med at føle at man ikke er god nok eller aldrig gør ting godt. Dette påvirker blandt andet ens dømmekraft. Derfor er det vigtigt at du kommer ud af det psykisk voldelige forhold i tide.
Sådan kommer du ud af det
Det er ikke altid nemt at komme ud af et psykisk voldeligt forhold, men før eller senere bliver du nødt til at komme ud af det. Hvis du har svært ved at stoppe forholdet på grund af fx børn og økonomi, så kan det anbefales at skabe en exit-plan. Med denne plan kan du begynde spare penge sammen til et nyt og bedre liv, planlægge en eventuel skilsmisse, lede efter ny bolig mm.
I den svære tid hvor du lever sammen med den psykisk voldelige partner kan du få hjælp masser af steder. Du kan betro dig til en af dine nærme som fx venner/veninder eller familiemedlemmer.
Du kan også søge professionel hjælp. Kvinder opfordres til at kontakte Mødrehjælpen, mænd opfordres til at kontakte Mandecentret og børn kan ringe til BørneTelefonen. Børnetelefonen og Mødrehjælpen har endda chatfunktioner, som gør flere personer mere trygge til at tage kontakt. Det kan virke mindre grænseoverskridende at chatte med en rådgiver i stedet for at tale med en rådgiver over telefonen.