Sådan genkender du og undgår 5 følelsesmæssige vampyrer

Den amerikanske psykiater og forfatter Judith Orloff har skrevet om de følelsesmæssige vampyre, der kan alvorligt påvirke vores fysiske som vores psykiske helbred. Du kan læse om fem former for følelsesmæssige vampyrer i denne artikel.

Den sarkastiske

Danskerne elsker sarkasme og ironi og derfor kan udlændinge tit misforstå den danske humor. Lidt sarkasme er heller ikke skadende, men sarkasme kan også være ondt og et værktøj, som den sarkastiske følelsesmæssige vampyr bruger til at ydmyge folk.

Derfor er det vigtigt at du sætter grænser. Selv hvis personen siger at ”det bare var en joke”, så er det vigtigt at pointere at det ikke var sjovt og at det var sårende. Hvis den sarkastiske vampyr ikke kan se det og ikke ændrer sin opførsel, så kan det være bedst tage afstand.

Den narcissistiske

Narcissisten sætter altid sig selv i rampelyset, da de ønsker anerkendelse, beundring og konstant validering. Den narcissistiske vampyr har mangel på empati og ønsker altid at bestemme. Han/hun vil også have svært ved at værdsætte fx ægte venskab eller sand kærlighed.

I nogle tilfælde vil narcissisten charme dig med komplimenter og anerkendelse, men du må ikke lade dig narre, da dette blot er en taktik, som personen bruger til at isolere dig fra resten af verden. 

Igen handler det om at sætte grænser og om at håndtere personens ego. Du skal især prøve på at undgå at lægge dit eget selvværd i den narcissistiske vampyr, da især dette kan suge energien ud af dig. Lyt også gerne til dine omgivelser og hør på alarmklokkerne, hvis familie og/eller venner påpeger noget anderledes ved din opførsel forbundet med den narcissistiske person.

Kontrolløren

Den kontrollerende vampyr manipulerer dine følelser for at nedbryde dit selvværd og at stjæle din identitet. Dette er en taktik, som bruges til at ”tilintetgøre” os for at gøre os afhængige af ham/hende.

Her er nøglen til succes ikke at falde i med begge ben at vise at du har kontrol over dine egne handlinger. Buk ikke under ved at gøre ting for ham/hende, som du ikke har lyst til og sikre dig at personen ikke er i tvivl om at du har selvsikkerhed og selvtillid.

Offeret

Offeret er en person med lavt selvværd og derfor kan denne situation være svære at håndtere end andre. Han/hun vil altid fokusere på negative ting og det kan være med til at suge dig ind i samme situation og ændre dit syn på livet. Her er det bedst at sørge for at have et objektivt overblik hvor du gradvist hjælper ham/hende med at finde løsninger til at ændre deres liv.

Kritikeren

Kritikeren bruger ligesom den sarkastiske, ironi for at nedbryde dig. Denne form for person føler sig overlegen og gør det klart at han/hun har en uendelig viden, som personen bruger til at fortælle dig at intet du siger eller gør er godt nok. I denne situation kan du svække kritikeren ved at vise at hans meninger ikke betyder noget for dig.