Hvorfor er det at være åben omkring dit mentale helbred ikke alene godt for dig, men også for samfundet?

Der kan være mange forskellige grunde til at mentale udfordringer kan være tabu. Først og fremmest er der kulturer, hvor det betragtes som er være skør. Desuden er det også sygdom, som ikke kan ses med det blotte øje. Derfor kan det være svært for andre at forstå. Vi kigger på dette tabu nedenfor.

Kampen om at være perfekt

Folk kan have svært ved at sætte sig ind i hvad andre oplever af udfordringer med det mentale helbred, hvis de ikke selv har haft problemer med det. Desuden går mange personer rundt med en facade.

Vi lever i den ”perfekte verden” og der passer mentale udfordringer ikke ind. 

Tværtimod kan man virke årbar og svag ved at tale om sådanne problemer, eller sådan har flere folk i det mindste. Men faktisk hyldes de personer, som tør at stå frem, da det er utroligt modigt at åbne op og vise følelserne udenpå tøjet. 

Mange har problemer med det

Dog kan mange desværre sætte sig ind i det. En rapport viste sidste år at hvert sjette barn på under ti år, døjer med mentale helbredsproblemer. Det siges også at angst er en folkesygdom og omkring ti procent af de voksne i Danmark desværre lider af det. Derfor er det vigtigt at der gøres op med tabu om mentale helbredsproblemer.

Der skal snakkes om de mentale udfordringer

Sidste år begik den spanske skuespillerinde Veronica Forqué, som er kendt fra flere Pedro Almodovar film, desværre selvmord. Senere stod hendes datter Maria Forque frem med et opråb om at gøre op med tabu om mentalt helbred. 

Datteren udtalte blandt andet at hvis de mentale problemer skjules, kan de ikke løses. María Forque mener at problemer med det mentale helbred skal være lige så normalt at omtale som fx en forkølelse.

Mange kendte og folk, som du støder ind i på gaden, gemmer deres problemer med angst, usikkerhed, trauma og mere. De har svært ved at åbne op netop fordi det er svært at tale med andre om det. Jo flere, der står frem, desto bedre bliver det for dem selv og samfundet.

Der er en lys fremtid

Heldigvis er mentale udfordringer mindre tabu i dag end det var for kun fem år siden. Det hjælper at en kendt person som Maria Forque i Spanien taler om det i nationalt Tv. I Danmark har Katja Stock fra Bagedysten stået frem og talt om hendes problemer med angst. Det gjorde hun i håb om at inspirere andre, og det har hun helt sikkert gjort. Sami Hansen har også talt åbent om angst, og vi kunne blive ved. Det er gode tegn på at tabu omkring mentalt helbred forhåbentligt forsvinder i den nære fremtid.