Hvad er mental sundhed og hvorfor er det så vigtigt?

Ifølge World Health Organisation (WHO) er psykisk sundhed, som også kaldes mental sundhed, ”en tilstand af trivsel, hvor individet kan udfolde sine evner, kan håndtere dagligdagens udfordringer og stress, samt indgå i fællesskabet med andre mennesker.”

Psykiske problemer er en af de primære årsager til fravær fra arbejdspladsen

Mental sundhed er vigtig da psykiske sygdomme kan føre til fravær fra arbejdspladsen. Faktisk siges det at problemer med psykisk sundhed er den 2. mest hyppige årsag til sygefraværsdage over hele verden og derfor er det vigtigt at få gjort noget ved.

Plej den psykiske hygiejne ligesom den fysiske

De fleste har en rutine med pleje af fysisk hygiejne med at børste tænder, rense huden, brug creme mm. Men det er de færreste, der plejer sin mentale hygiejne ligeså meget som den fysiske.

Lyt til dine psykiske smerter

Hvis du har ondt i tanden, så går du nok hurtigt til tandlægen. Hvis du har slået din finger, så putter du nok et plaster på og hvis du har ondt i ryggen, så får du nok en massage.

Dette er blot tre eksempler på at hvis fysiske smerter ikke forsvinder, så får vi gjort noget ved dem, men det samme gælder ikke psykiske smerter. Hvis du er trist, føler dig afvist eller er i dårligt humør over en længere periode er du nødt til at søge behandling.

Flere danske børn helt ned til 10 år har selvmordstanker

Depression er den hyppigste årsag til selvmord i Danmark og bekymrende tal viser at børn helt ned til 10 år gamle kontakter BørneTelefonen for at få hjælp i forbindelse med selvmordstanker. Mellem 2013 og 2017 fordoblede antallet henvendelse fra børn mellem ti og tolv år. Naturligvis kan de nye tal indikere at børn er blevet bedre til at søge hjælp, især takket været chat-funktioner hos redningslinjer. Men tallene indikerer også at problemet med mental sundhed er større end tidligere og at der skal gøres noget ved sagen.

Fællesskabet styrker psykisk sundhed

Hvis du lægger mærke til at dit barn døjer med humøret kan du melde ham/hende til en aktivitet eller sport. Fællesskab i miljøet som spejder, fodbold, håndbold osv. kan styrke ens mentale velvære ved blandt andet at bekæmpe ensomhed, som tit og ofte fører til depression.

Voksne kan naturligvis også nyde glæderne ved et fællesskab ved fysiske aktiviteter, men det behøver ikke at være aktivt. Nogle personer finder glæde i at gøre noget for andre ved fx at være frivillig på et plejehjem. I bund og grund handler det om at du skal finde ud af hvad der gør dig lykkelig og hvad der kan give dig energi til at nyde hverdagen.

Husk at koble af

Mens det er vigtigt at være fysisk aktiv, så er det ligeså vigtigt at slappe af. Mange studier viser at vores mentale sundhed gavner af at være i naturen og andre studier viser at smartphones kan føre til afhængighed, der kan føre til angst og depression. Ved at lægge din smartphone fra dig en gang imellem tager du allerede det første skridt mod at pleje din mentale sundhed.