Er samfundet skyld i depression?

Depression er et taleemne, som heldigvis bliver talt om mere og mere i medierne, endnu mere end Casino.dk bonuskode, og dermed bliver det mindre tabu. Men det øgede fokus på depression er også med til at stille spørgsmålstegn ved om depression kun er forbundet med ubalance i hjernens kemi eller om samfundet også bør tage en del af skylden for at flere personer bliver depressive.

Jagten på social status

Mange drømmer om at blive rige og flere og flere gambler sin formue væk med håb om at vinde en masse penge, så man kan opnå en højere social status. Vi måler os selv op imod naboen, klassekammeraterne og endda folk vi overhovedet ikke kender på fx de sociale medier og den konstante jagt på det perfekte liv kan også være med til at føre til at flere børn, unge og voksne af alle aldre bliver diagnosticerede med depression.

Sådan påvirker hjernen risiko for depression

Forskning peger på at depression opstår på grund af ubalance i hvordan de forskellige hjernecentre arbejder sammen. Denne ubalance kan blandt andet opstå på grund af stress samt andre former for psykologiske belastninger.

Mangel på serotonin

Mens det ikke bevist, så er der mange der mener at mangel på serotonin i hjernen er en af de primære faktorer, der fører til depression. De fleste eksperter er kommet frem til at det kan udgøre en vigtig faktorer, men at depression ikke udelukkende skyldes mangel på serotonin i hjernen.

Sådan påvirker ens opvækst risiko for depression

I USA har de tidligere vist at voksne, som er blevet fysisk eller psykisk misbrugt i sin barndom, har en øget risiko for at udvikle angst og depression. Dette hænger blandt andet sammen med dyreforsøg, som tyder på at vores hjerne fysisk udvikler sig forskelligt alt efter om vi er vokset op i et trygt og stimulerende miljø eller om vi er vokset op i et utrygt og uforudsigeligt miljø.

Så er samfundet skyld i depression?

I sidste ende opstår depression på baggrund af en kombination af biologi, genetik, opvækst og andre livserfaringer. Denne cocktail påvirker hvordan vi håndterer en situation og dette er forklaringen på at nogle får depression på grund af arbejdsløshed, dødsfald, skilsmisse osv. mens andre ikke gør.

Mad kan gøre dig glad

Nej, vi taler ikke om at spise dine følelser. Men der findes fødevarer, som kan forbedre din hjerne ved at frigive dopamin og serotonin. Denne frigivelse kan hjælpe med depression og at få dig til at få det bedre.

Det er først og fremmest vigtigt at føre en sund kost for at være fysisk og psykisk stærk. Men der findes også fødevarer, der kan hjælpe med stress og angst. Blandt andet har havregryn en beroligende effekt på vores hjerne.

Æg hjælper med at producere B6-vitaminer og tryptofan, som er nødvendigt for at din krop producerer dopamin og serotonin. Et stykke mørk usødet chokolade kan også hjælpe med at øge både dopamin og serotonin, mens det kan give mere energi på grund af stoffet theobromin, som svarer til koffein.