Hjælper selvhjælpende bøger virkelig?

På internettet argumenterer de fleste at selvhjælpende bøger ikke virker, men der findes mange, som stadigvæk er store fortalere af bøgerne, som naturligvis også stadigvæk eksisterer fordi de bliver solgt.

Fortalere for selvhjælpende bøger argumenterer at de kan være nøglen til at åbne din verden op for nye muligheder ved fx at lære dig en færdighed eller at åbne din måde at tænke på.

Når du læser en inspirerende bog indtager du positive ord og koncepter, hvilket kan få dig til at se på verden med positive briller. Denne positivitet kan også få dig til at foretage bedre (og mere positive) valg.

Andre argumenterer at det er en midlertidig løsning ved at sige at selvhjælp bøger ikke er andet end underholdning, hvis du ikke følger op på de gode råd. At læse en artikel om fx at opnå succes kan ofte muntre en person op. Det kan endda få ham/hende til at føle at livet er en leg. Det er en spændende fornemmelse, som ofte gør at folk stopper processen efter at de har læst. Man vil ikke længere føle sig trist og ens problemer vil muligvis ikke virke store længere. Dette får de fleste til at fortsætte hverdagen på samme måde, som før du læste bogen.

Bogen bliver til en midlertidig ”feel good” løsning, som skubber en eventuel konfrontation med problemerne længere væk. Nogle vil argumentere at folk slet ikke har brug for artikler og bøger til selvhjælp for at få et sundere helbred mentalt eller fysisk set.

Hvem har behov for at læse en bog, der opfordrer dig til at følge dine mål eller at spise mindre sukker? Svaret er at de færreste personer har behov for dette, men at læsning, studie, tankevækning, planlægning mm. alt sammen er med til at skubbe problemerne længere væk.

Selvfølgelig kan selvhjælpende bøger hjælpe hvis du går videre med planlægningen og udnytter som du har læst. Hvis du føler at du ikke har tid til at læse denne form for bøger, så kan du sætte et mål om at læse en selvhjælpende måned hver anden måned og følge op på den måneden efter.

Du kan også blive medlem af en bogklub, som fokuserer på ikke kun at læse denne form for bøger, men også at diskutere dem og dette kan være løsningen til at evaluere hvordan bogen kan hjælpe netop dig.

Hvis læsning ikke lige er dig på grund af mangel på tid og/eller interesse, så kan du også lytte til selvhjælpende lydbøger, når du fx er på vej til arbejde eller er ude for at gå en tur. Især sidstnævnte er en anbefalet mulighed da du er fysisk aktiv, mens du afkobler fra hverdagen og lytter til positive råd på samme tid.