4 måder at hjælpe en med depression

Desværre er der mange danskere, som lider af depression. Derfor siger statistikken at du før eller senere vil have en person i dit liv med de udfordringer. Nedenfor kan du få fire gode tips til at hjælpe ham eller hende.

Glem alt om at ”fikse det”

Når en vi holder af har det svært, vil vi meget gerne prøve at fikse det. Dog hjælper du mest ved blot at være der for den anden person, som er deprimeret. Det betyder at det ikke hjælper at prøve at løse det for ham eller hende. I stedet skal du bare være der for personen. 

Lær at lytte

De fleste personer er ikke så gode til at lytte. Mange gange hører vi ikke ordentligt efter hvad den anden person siger, fordi vi har travlt med at finde ud af hvad vi vil svare. Generelt i livet kan du nå meget længere ved at lære at lytte og det gælder især, når du sidder overfor en person, som har det svært. 

Tænk blot på hvordan psykologer arbejder. Der er ingen, som siger at du skal lege psykolog. Men det kan hjælpe at huske på hvordan psykologer bruger den meste af deres tid på at lytte. 

Hjælp dem med at få hjælp

Du kan og bør ikke tving en anden person til at se en psykolog eller at få terapi.

Dog kan du opfordre ham eller hende til det. Mange gange har de godt af professionel hjælp, som heldigvis er blevet mindre tabu i løbet af de seneste år. 

Du kan også støtte en person, som allerede går til terapi. Der vil sikkert komme dage hvor han eller hun har lyst til at droppe psykologen, eller overvejer at aflyse en allerede booket tid. I den forbindelse kan du være en god støtte, enten ved blot at opfordre din ven til at blive ved med at søge professionel, eller ved at hjælpe. Det kan fx være ved at tilbyde at køre ham eller hende til psykologen, eller ved at sidde udenfor og vente, eller lignende. 

Lær mere om depression

Hvis du ikke selv har lidt af depression, har du nok svært ved at sætte dig ind i det. Sådan er det generelt med mange ting i livet. Typisk har mennesker svært ved at sætte sig ind i noget, som de endnu ikke har mærket på egen krop. Forhåbentligt ender du ikke med at få en depression, hvor du lærer det ”på den hårde måde”. 

Du kan også lære om det enten ved at læse om det på nettet eller ved at se videoer på YouTube. Især flere influencere har været modige ved at åbne op med deres udfordringer med det mentale helbred. Den slags videoer kan give dig et lille indblik i hvad din ven, kæreste, familiemedlem eller lignende gennemgår.